Työkokemus kokonaisvaltaisen työkyvyn, terveyden ja hyvinvoinnin kuntoutus- ja työfysioterapiatöistä

Perustuu liki kolmenkymmenen vuoden monipuoliseen ja –alaiseen työkokemukseeni työterveyshuollosta sekä kuntoutustutkimus-, työkyvyn arvioinneista ja määrityksistä. Tuolloin toimin KELA:n tukemien työkykyä ennaltaehkäisevien ASLAK- ja TYK – kuntoutuskurssien kuntoutussuunnittelijana ja -valmentajana sekä työkokeilukuntoutustoiminnassa työ- ja tutkimusfysioterapeuttina. Kuntoutustoiminnassa asiakkaiden ydinongelmana oli se, että heidän työkyky oli alentunut tai he eivät enää kyenneet tai suoriutuneet työtehtävistään ja edessä oli työtehtävien tai ammatin vaihto. Lisäksi työskentelin ammatillisen kuntoutustoiminnan parissa, jossa asiakkailla oleva sairaus tai työperäinen fyysinen tai henkinen/psyykkinen vamma oli olennaisesti heikentänyt heidän työkykyään tai aiheuttanut heille työkyvyttömyyden uhkan.

Kuntoutustyötekijänä minulle on kertynyt samalla vahva työkokemus moniammatillisesta tiimityöstä. Laadukkaan tutkimus- ja kuntoutustyön edellytyksenä oli ja on edelleenkin toimiva moniammatillinen yhteistyö, johon osallistuivat terveydenhuollon, psykologian, ravitsemustieteen- ja sosiaalialan asiantuntijat.

Kuntoutusyhtymässä, TKU 1987-1991 (kuntoutus- ja urheilufysioterapia) toimin kuntoutusfysioterapeuttina Ruissalon ja Naantalin kylpylöissä, johon sisältyivät niin yritysasiakkaiden kuin senioreiden monialainen kuntoutustyö yksilö- ja ryhmätasolla. Keskustan työterveysasemalla ja fysikaalisessa kuntoutusyksikössä toimin urheilufysioterapeutin roolissa erikoistuen erilaisten työperäisten sekä urheiluvammojen ja psykofyysisten kiputilojen hoitoon ja niiden aktiiviseen kuntouttamiseen yksilö- ja ryhmätasolla. Lisäksi erikoistuin toiminnallisten ryhtivirheiden ja jalanvirheasentojen korjaaviin kuntoutustoimenpiteisiin. Kuntoutustyöasiakkaina olivat huippu-urheilijat sekä työikäiset ihmiset.

Kelan Tutkimuskeskus, TKU, 1991-1996 Työ- ja kuntoutustutkimusfysioterapeutin roolissa lakisääteisestä KELAN tuella järjestettävistä ammatillisesta kuntoutus- ja tutkimuskurssitoiminnasta ASLAK- /TYK -ryhmä- ja yksilökuntoutuksesta työkyvynarviot/ työkokeilu-kuntoutustyö moniammatillisessa tiimissä, ASLAK –kansallinen laadullinen tutkimusprojektista sekä KELAN/kansallisista työikäisten työkyvyn arvioimisista ja kansallisista tutkimushankkeista vuosina 1991-1996). Osallistuin työfysioterapeutin roolissa valtakunnallisesti toteutettavaan ASLAK -vaikuttavuustutkimukseen, jossa 5 Kuntoutuslaitosta yhteistyössä tutkivat ASLAKIN vaikuttavuutta ihmisten työkykyisyyteen.

Vuosina 1991-2000 kehitin työkykyä ylläpitäviä palveluita (TYKY-toimintaa) ja terveysliikuntamuotoja koko Suomen tasolla SVOLI ry:n ja Suomen työfysioterapeuttiyhdistyksen kanssa.

Helmikuussa 1997 perustin yrityksen Awitaksen visiona tuottaa kokonaisvaltaisia työhyvinvointipalveluita niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ja yhteisöille. Awitaksen ydinpalveluiden keskiössä olivat vuosina 1997-2004 lakisääteisten ja kokonaisvaltaisten työhyvinvointia edistävien sekä TYKY- ja TYHY- toimintojen että työhyvinvointijohtamisen kehittäminen, suunnittelu ja toteutus yritysten HR-tiimien kanssa. Palvelun kokivat koko organisaation henkilöstö. Pidin yrityksille työhyvinvointia tukevia ja edistäviä jooga- ja mindskills -ryhmiä vuosina 1997-2009.

< Takaisin Anne Savilahti / CV